Új magyar bérrobbanás: 600 ezer felett az átlagbér
Gazdaság

Új magyar bérrobbanás: 600 ezer felett az átlagbér

Portfolio
A januári meglepő béradatok után kitartott a lendület februárban is. A bruttó átlagbér 14%-kal nőtt, ami majdnem 10%-os reálbéremelkedést jelent. A közszférában gyorsabban, míg a vállalatoknál némiképp lassabban nőttek a keresetek.

Szinte mindenkit meglepett, hogy januárban 14,6%-kal nőttek a bruttó bérek az előző év azonos időszakához képest. A februári gyors béremelkedés viszont már aligha lehet váratlan. A KSH friss adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400 forint volt, 14%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forintot ért el.

Fontos kiemelni, hogy az "átlagember" bére inkább a mediánnak felel meg, mintsem az átlagbérnek. (A mediánbér a kereseteket sorbarendezve a középen álló dolgozó fizetése.) A bruttó mediánkereset 491 900 forint volt, ami 16,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Miután a mediánbér gyorsabban nőtt, mint az átlag, ezért elmondható, hogy a kifejezetten magas jövedelműek béremelkedése elmarad az országos átlagtól. Vagyis minden bizonnyal a bérek emelése idén is hasonló mintát követhet az egyes jövedelmi ötödökben, mint tavaly. Az, hogy az alsó két-három jövedelmi ötödben gyorsabban nőnek a bérek, nagyrészt azzal függ össze, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentősen, rendre 15, illetve 10%-kal emelkedett.

A vállalati szektorban lassabb, míg a költségvetési szférában magasabb volt a bérek növekedési üteme. A cégek átlagosan 12,6%-kal emelték a fizetéseket éves alapon, így a vállalatoknál bruttó 611 700 volt az átlagbér.

A költségvetési szektorban 17,2%-kal nőttek a bérek, bruttó 582 100 forintra.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 578000 forintra becsülhető, 14,4%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 577000, a költségvetésben 572900, a nonprofit szektorban 602600 forintot tett ki, 13,2, 17,7, illetve 16,8%-kal emelkedett egy év alatt.

Miután az infláció alacsony szintre süllyedt a tavalyi rekordok után, így elmondható, hogy a keresetek vásárlóereje is gyorsan nő. Februárban 3,7% volt az infláció, így a reálbérek 9,9%-kal nőttek. A keresetek gyors emelkedése azonban egyelőre nem csapódott le a fogyasztásban, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis továbbra is nagyon gyenge.

Ami a kilátásokat illeti, a bérek emelkedése az idei év egészében gyors lehet. A minden várakozást felülmúló januári béradat után a Portfolio megkérdezte az elemzőket a bérek kapcsán, akik úgy vélik, hogy a korábban várt 8-10% közötti emelkedés helyett 12-14%-kal nőhetnek a keresetek 2024-ben. Ez 8% körüli reálbér-emelkedést jelenthet. Utoljára a 2000-es évek elején, illetve 2016 és 2019 között időszakban nőtt olyan gyorsan a reálbér, mint ahogy várhatóan idén emelkedni fog. Mindkét időszak közös jellemzője, hogy kifejezetten nagymértékben nőtt a minimálbér, miközben az infláció alacsony maradt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
máv vasút vonat déli pályaudvar zónázó stadler flirt gyorsvonat közlekedés motorvonat saját